Nomofobie
Het bovenliggende probleem wat het noodzakelijk maakt dat er smartphone etiquette ontstaan is, is de nomofobie. De verslaving aan de smartphone door de angst niet meer zonder te kunnen. Nomofobie was ook het eerste onderwerp waar ik over wilde schrijven. Maar omdat er, mijns inziens, meer noodzaak is om een boek over smartphone etiquette te schrijven, ben ik daar mee begonnen.
Lezing
Ik weet veel over nomofobie en de kenmerken, oorzaken, gevolgen en oplossingen daarvan. Daardoor was ik gevraagd een lezing te verzorgen voor Mensa. Ik heb met veel plezier deze lezing in elkaar gezet en gegeven. Het was gelukkig een succes! Mensen herkenden zich enorm in het verhaal en konden naar huis met een heel aantal tips. Ik heb met heel veel plezier deze lezing gegeven en ben in te huren voor wie geïnteresseerd is!
Inhoud
De lezing gaat over:
Nomofobie (No Mobilephone Phobia) wordt beschreven als een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon.
Dit kan veroorzaakt worden door het buiten bereik zijn, het vergeten van het toestel of een slecht functionerend toestel.
Een nomofoob is iemand die aan nomofobie lijdt.
Wil je weten of je nomofoob bent?
Of weet je het inmiddels al zeker… en is het eerste en laatste wat je op een dag doet je smartphone checken, heb je inmiddels een oplader standaard in de buurt en is de laatste keer dat je een dag zonder je smartphone geweest bent inmiddels maanden geleden.
Het aantal mensen met een meer of mindere smartphoneverslaving loopt gestaag op richting de 80%…
Wil je weten wat de kenmerken en gevolgen zijn van verslaving aan je telefoon?
Wat betekent het voor je lijf?
En hoe zit het met de sociale gevolgen?
Hoe zit het met Smartphone Etiquette?
Wat zijn de uitdagingen?
Zijn er oplossingen mogelijk?
Of is het een kenmerk van deze tijd dat we niet meer zonder kunnen?
Wil jij weten of jij met je smartphone leeft of je smartphone met jou?
©Smartphone Etiquette – M.L. de Haan 2019